About Me

25 December 2014

DIY: Jar oh Jar

Assalamualaikum! Ok haritu aku ada ckp psl yg aku suka DIY kan? hehe
Harini aku dah mula buat step awal tau!
Aku amik balang kaca yg kecik ni dr botol sos spegatti PREGO dan sos spegatti KIMBALL. Korang boleh jugak guna balang kaca mayonis kat umah korang yg dh habis tu, balang kaca Jem ke. Okay? ;-)

Aku target dua jar aku tu akan jadi mcm ni ha!!






Lawa kan sume tu ? Actually simple je nk buat =)


Steps yg utama ada 3 tau :-

1) Proses membersihkan
2) Proses tanggalkan sticker (if any)
3) Proses Get Creative!!

.....................LET'S GET STARTED ;-).......................

1) PROSES MEMBERSIHKAN


 Okay dlm botol tu nampak ada buih2 kan? haa tu aku letak sabun basuh serbuk dan air panas dlm 7 Jam la. Sbb aku baru je buang air dr jar ni. Bagi proses pembersihan jar2 ni, here's the steps :-

1) Jar (cari rupa dia mcm 2 jar kat atas tu)
2) Sabun basuh baju (serbuk)
3) Air (preferably air panas)

Tp knp aku letak air panas? 
Errr sbb aku rs mcm lebih yakin sikit yg bacteria dan bau2 dlm botol tu hilang jika gunakan air panas. So dgn bersumberkan logik aku ni, aku pun bantai je letak sabun basuh serbuk dan air panas (harapan aku sgt tinggi) :p hehe
kalau nak guna air biasa je pun ok je aku rasa, tp korang kena basuh 3-4 kali jugak ar supaya bau sos dlm tu hilang.. Guna air panas ni style aku hehehe :p
Sabun nk letak berapa byk?
Ha yg tu, sukahati la nak letak bape byk pun. Tp agak2 ar, td aku letak dlm 2 sudu gitu je. 
Aku jimat sbb aku dah nak habis sem, sabun basuh aku dah nak habis dah hahaha :D
So klu guna byk2, aku nak basuh baju mcm mana seh... =.=

 AMARAN !!
Bg ssiapa yg nak ikut style aku guna air panas, JANGAN GONCANG tau weh! Aku ni first time guna air panas, pastu aku tutup dgn penutup dia, dan aku goncang dgn yakinnya. Dan, it burst from inside!! Sbb aku tak tahu la psl sains ni, tp td aku rs mcm tgh buat experimen =.= sbb air sabun yg panas tu kuar dr celah2 penutup jar tu. W/pun aku rs mcm dh ketat aku tutup, tp aku rs ni ada MAGIC la dgn gambungan antara air panas+sabun basuh serbuk!! Sorry ar eh klu aku ckp ni mcm bdk yg tak pernah belajar subjek sains, tp seriously, aku terkejut kot! =.=
Nasib jar x meletop =.= Choiii!!

2) PROSES TANGGALKAN STICKER JAR
Fuh, slps setelkan part basuh2 tu, kita alih ke proses yg kedua pulak :)
Haaa utk tanggalkan sticker jar ni, aku rendam air dlm baldi. Kasi sticker tu kembang, glue dia hilang dan sticker tu akan tanggal pelahan-lahan dgn sendirinya! :D 
JANGAN LAK KAU GUNA AIR PANAS UTK NI, HABIS CAIR BALDI NANTI
---- Hangpa jgn nak salahkan aku pulak atas kecuaian hangpa tu na. Baca betul2! -----

Ha masa ni aku baru rendam 2 jar ni. Kasi dia tenggelam tau!


Yg ni pulak lepas 20 minit, aku pi lawat apa jd dgn jar aku ni. See, sticker dia dh mula nak tanggalkan? =)


Okay, utk kasi dia tanggalkan sticker tu, aku biar kan je dua jar tu semalaman. Kasi aku chan utk study pulak. Tgk! nampak tak? Aku buat hobi aku di waktu tak lapang! =.= Ni namanya dugaan bila nak exam aku panggil :p hahaha

Orite, stay tuned tau utk esok, tgk apa rupa jar aku tanpa baju-baju mereka! :p
Excited gila nak tunggu esok!
Utk kes Get Creative tu, aku terpaksa hold sampai aku balik JB semula, sbb skrg ni bahan decorate 1 pun aku tak ada =.= Tunggu lebih kurang sebulan lg la utk aku proceed! hahaha Lama gila an.. Sorry =( =( =(

Last but not least, that's for now. See ya! Byebye!




No comments:

Post a Comment