About Me

25 December 2014

Spend masa ATAU bazir masa??

Assalamualaikum, hai!
Actually kan, sebelum aku ngadap blog ni, aku dah ngadap dulu youtube. Serious weh, FB jatuh nombor 2, pi cari movie baru, dan seterusnya....barulah kau Blog.. kesian kau huhu =.=
Bagi pendapat aku, SPEND bermaksud kpd masa yg korang manfaatkan dgn benda2 yg berfaedah, yg kasi kau sesuatu perkara yg baru dan kasi otak berfungsi sikit :-) And, BAZIR masa pulak bermaksud, mmg korang totally buang masa korang kat benda yg tak kasi input even 20% pun kat korang.
Pd asalnya semuabenda adalah elok, tp bila kau salah gunakannya, it turns to bad la.
The decision is yours weh...serious, it is yourssss~

By ranking, these are my favs. Check it out buddeyhh!

1) YOUTUBE
2) FACEBOOK
3) DOWNLOAD MOVIES & VIDEOS
4) BLOG
(itu pun sbb aku baru ada blog haha)


Tapi post harini aku cite psl youtube je k, sbb klu aku cite semua tu harini, tak cukup kertas, nanti aku kena angkat tangan utk minta kertas lebih dr pengawas peperiksaan =.=

1st : YOUTUBE 



Aku jd tersangatlah excited bila nak sembang psl youtube! aku boleh kata berpuluh kali aku tgk video kat youtube dlm sehari! Kat sini la aku timba banyak ilmu. Ye aku tahu patutnya GOOGLE menjadi tempat aku rujuk =.= Tp aku bkn jenis suka membaca. Didikan membaca di zaman bangku sekolah memang cukup, tp aku ni je yg tak suka membaca. Novel aku tak minat, surat khabar aku tak minat. I don't know, it's just MY THING :p (boooo....) =.=' 




Bak kata mama aku ''Apa yg kau minat? Makan je kau tahu!'' 
Hahaha!! mama aku hebat weh, dia tanya soalan tp dia sebenarnya dia dah tahu jawapan! 
Persoalannya di sini, siapa kasi dia soalan bocor weh??
........................TAK PAYAH JAWAB SOALAN NI........................

Okay next! Let's proceed! Bg aku, teknik aku belajar adalah dgr org lain berckp. Mcm dlm kelas cikgu berckp, mcm kat youtube org dlm video tu berckp dan blah blah.. Aku belajar memasak, menukul (serious, aku tak typo, aku mmg belajar menukul kat youtube :p), melawa, bergaya, jd kreatif, ceramah, DIY dan sebagainya..adalah melalui youtube. Gila tak? Nampak tak yg youtube ni sebenarnya platform yg sgt tepat utk kau belajar benda weh! kau boleh cover hampir semua bidang dalam dunia ni di 1 tempat, iaitu di youtube!! Hebat gila! Duniawi dan ukhrawi kau boleh dpt di youtube.

The only important point here is that, use it WISELY. Don't misuse youtube seperti, upload video yg tah apa2 yg boleh menjatuhkan air muka korang dr bahagian muka ke bwh tapak kaki (im sorry if this sounds harsh) Sbb weh, buat malu je nanti. Kita org melayu dan Islam dan berbinti n berbinkan nama ayah kita, so, think first! Xnak mention siapa org2 kita yg buat video yg dpt kutukkan dr org melayu kita juga. Love yourselves beb, cause you are worth it (iklan Loreal jap) =.= Ini nasihat aku yg berguna ok, so please jgn ckp aku minah poyo =.=

Upload tentang diri kau yg berbakat, sgt boleh! seperti, kau reti main alat muzik, kau boleh jahit, kau boleh masak dan mcm2 lg! Percayalah, org yg mcm aku ni akan sgt inginkan korang punya video! Dan, kau boleh beat omputih kalau kau berjaya buat video yg best dan hebat! :-) Sbb yg aku perasan, omputih je duk suka no upload video, org kita sikit sgt. Kecuali artis le =.=

Percaya pd apa Allah dah janji pd kita, 3 perkara yg akan selamatkan kita dr azab kubur :-
1. Doa anak-anak soleh
2. sedekah jariah 
3. ilmu yg bermanfaat yang kita tinggalkan di dunia.

............So? Grab this opportunities kawan!..........

Aku kat youtube tak ada upload apa2 video pun :p Aku download video ada ar! Aku ada bercadang utk buat video masak, DIY dan berbagai2 lg nanti. Hm.. aku akan buat suatu hari nanti, percayalah daku~~ Finger crossed!! :-)

Okay, cukuplah, aku kena study pulak ni =.= final exam tuu! Last but not least, i'll drop down some best among the best Youtube channels yg aku selalu lawati buat masa sekarang. Banyak sgt, tp from time to time, aku akan bagi lagi k! See ya! Byebye! :-*

TOP 10 Channel Masakan :-

TOP 3 Channel Makeup tutorials :-

TOP 3 Channel DIY tutorials :-

No comments:

Post a Comment